junij 02, 2009

Instant

Se katera izmed mojih dveh bralk še spominja, kako so naši starši kupovali kavo? Ponjo so hodili čez mejo in jo potem skrivali na vseh carinikom poznanih mestih. Doma so odprli zlati zavoj Alvorade in dišalo je po celi kuhinji. Pa kaj kuhinji! Če si se potrudil, si vonj zaznal tudi v spalnici. Tisti dan so vsi govorili in hvalili kavo ter jo pili v majhnih odmerkih. Da bi le trajala čimdlje. Da bi si le zapomnili okus. Za kavo se je bilo potrebno potruditi. Tudi zaradi tega je tako dišala in bila tako dobra.



Danes kava ne diši nič manj, pa njenega vonja ne zaznamo več niti v kuhinji. Nakup kave ni več dogodek in okus kave ni toliko pomemben, da bi si ga skušali zapomniti. Zato so proizvajalci pričeli ponujati instant kavo. Približek pravemu okusu in barvi kave. Približek, ki na račun imitacije prihrani čas, ki ga potrošniki izkoristimo za kupovanje surogatov tistega, kar nam je nekoč še nekaj pomenilo.

Ali nas prav preobilje in enostavnost dostopa do produkta sili v iskanje instant različic istega produkta? Ker se je slovenček naučil od amerikančka, da je bolje imeti deset slabih stvari, kot pa eno dobro, je realnost na žalost takšna - instant. Okus kave že poznam, zato moram čimprej do kave, kot jo poznam. Trgovske police z instant izdelki se podaljšujejo. Z razlogom?

Instant juha, kjer na okus še najbolj spominja slika na plastični embalaži.
Instant messaging, namesto gledanja v oči tebi ljubi osebi.
Instant maša, z direktnim TV prenosom in z zmožnostjo nakupa posnetka na Blue-Ray ploščku.

Po žilah se nam pretaka ketchup. Kupljen na razprodaji in s precej omejenim rokom trajanja. Ker verjamemo, da lahko dobimo "refill" kar pri najboljšem trgovcu, če pa tam ne, potem pa pri kakšnem avstrijskem. Ali nemškem.
Tako, da nam sedaj ni potrebno biti človek in se ukvarjati s človeškimi stvarmi. Še sreča, da obstajajo lažje poti. In da ne pozabim na nedeljski prenos maše - ki pa nam itak izbriše vse grehe. Super instant!
(črnipeter, Kri=Ketchup)

Da bi bilo vse skupaj še bolj plastično in poceni, postajajo instant tudi naši odnosi. Dogodek, ki smo ga nekoč nestrpno pričakovali, po nekaj iteracijah postane Dogodek, ki se mora čimprej zgoditi. Ljudje smo nehali vzdihovati ob pogledu na nekaj novega, ker smo že vse videli. Instant.

Kdaj sta, moji edini bralki, nazadnje bili na potovanju in nista vedeli, kako bo izgledala največja znamenitost potovanja v naprej? Vsaj iz filmov in razglednic. Enostavno smo prenehali odkrivati, ampak samo še potrjujemo tisto, kar je napisano in narisano v katalogu. Instant.

3 komentarji:

Karmen pravi ...

Ko se nasitiš vsega instant, vedno lahko še odkriješ nekaj novega, nekaj počasnega, nekaj naravega, nekaj še ne videnega. Meni je to pomlad bila to vožnja s kolesom.

Tvoja prva bralka :-)

Unknown pravi ...

Karmen!
Zelo sem vesel bralk, ki ne samo da kupujete rdeča kolesa, ampak se z njimi tudi vozite in ob tem uživate ;) Daleč od tega, da bi obupal, ampak smer v prihodnosti se mi zdi vse bolj takšna. Tudi jaz te rad berem :)

Unknown pravi ...

Imaš prav, vedno več stvari je instant. Ampak meni osebno ne pomeni toliko recimo samo videnje nekega objekta (npr. prestolnice) ampak občutki ob doživetju. Ne dolgo nazaj me je očaral pogled iz letala na nočni München. Po dolgem času me je razgled pustil brez besed z odprtimi usti. Česa takega ni zmožna prikazati nobena fotografija ali video posnetek.
Glede kave pa se mi zdi da je dobila s časom malo drugačen pomen. Res da ni več noben luksuz ampak nekako povezuje in združuje ljudi, če pogledaš z druge strani. Kar pa je v današnjem času prehitrega tempa precej pomembna funkcija, se ti ne zdi?
LP

Marketing Ad