januar 12, 2008

Šokantna primerjava cen Mercator : Lidl


Šokantno!

Črni Peter je do zadnjih podražitev bil zvest Mercatorju. Lepo zložene police, veliko slovenskih izdelkov, prijazne prodajalke, samodejne blagajne tik-tak, organizacija družabnih prireditev znotraj centra so razlogi zaradi česar je Črni Peter zavestno plačeval nekaj več za izdelke. Brez dvoma v kvaliteto.

Ob govoricah znancev, da so nakupi v Lidlu občutno cenejši se je Črni Peter odločil napraviti poskus. Nakup sobotnih trgovskih izdelkov je opravil v Lidlu, nato pa cene primerjal s tistimi v Mercatorjevi spletni trgovini in prišel do šokantne razlike - Mercatorjevi izdelki so v primerjavi s primerljivimi izdelki v Lidlu dražji za 50%.

Mercatorjevi izdelki so nedvomno lepše zloženi na policah, podjetje pa je bolj družbeno odgovorno. Nedvomno je zaupanje v Mercatorjeve izdelke večje kot v izdelke Lidla, čeravno miš med kumaricami ne vliva novega zaupanja v kvaliteto.

Toda, ali nismo včasih hodili čez mejo in tam kupovali izdelke prav pri Lidlu in potem doma govorili, da ima čokolada boljši okus in da se Lidlov riž ne razkuha tako hitro?

Črni Peter bo poslej razmislil o tem, kje bo kupoval. Kako kažejo vaši izračuni?

16 komentarjev:

Anonimni pravi ...

Moji izračuni kažejo, da ima Mercator boljšo kvaliteto in mnogo boljši splošni vtis, ko prideš v štacuno. Sploh se pa proletarski Lidl ne more primerjati z največjim Mercatorjem v Ljubljani.

Anonimni pravi ...

Nedvomno se strinjal. Govoril sem o cenah in kvaliteti izdelkov; vse drugo kaže v korist Mercatorju.

Romanča pravi ...

Oi

Kar se čokolad tiče in ostalih sladkarij, poleg Lidla priporočam tudi Hofer- daleč najboljše in najugodnejše čokolade, pozabte Mercarator, Interspar...Lidl, Hofer; ne samo cena, tudi kvaliteta- res je edino, da moraš pogruntat sistem kje kaj imajo, da potem to tudi najdeš...
lp,R.

Anonimni pravi ...

Mene pa zanima mnenje o kvaliteti/ceni primerjava med Hofferjem in Lidlom. Je Lidl ali Hoffer kvalitetnejši?

Anonimni pravi ...

vse lepo in prav, ampak mene vseeno zanima, katere izdelke je črni peter izbral? npr. testenine, skuta...primerjava je realna samo, kadar se gledajo enaki proizvodi.
lp

Anonimni pravi ...

Mercator in Lidl ponujata različne blagovne znamke, zato neposredna primerjava ni mogoča. Sem pa izdelke v Mercatorju in Lidlu primerjal po namenu izdelka ter gramaži, iskal sem podobne deleže pomembnejših sestavin.
Naredil sem največ kar se je dalo, da bi primerjava bila relevantna - navsezadnje sem jo delal zase in ne zaradi članka v blogu.

Kvaliteta - večina izdelkov je OK. Zaenkrat je iz spiska pod nivojem kvalitete edino breskov kompot, ki je za moj okus presladek.

Anonimni pravi ...

ZDRAVO!
Že nekaj časa kupjem v Lidlu in se cenovno res splača,če nisi malo preveČ izbirČen,glede prijaznosti me to ne zanima preveč,ker družabne dogodke si lahko izberem drugje.
Kupiš pač kar ti je ok,tisti ki ima pa prepolno denarnico pa naj kupuje dražje.(imajo pa zame zelo dober Basmati RIž V VIJOLIČNI EMBALAži,in cena odtehta kvaliteto-je hitro kuhan in tudi okusen,ananas po komadu je 50 %cenejši kot drugje,redkvica tudi,pa še kaj druga se bi našlo,lp

Anonimni pravi ...

Prvič slišim, da v LIDLU dobiš smetano ljubljanske mlekarne, pa mercator jogurt.

Anonimni pravi ...

Lidl je za rajo Merkator pa za tiste k majo!

Anonimni pravi ...

če primerjaš samo štiri izdelke ,in še ti so v akciji samo dva dni ,potem jih v lidlu več ni ne dobiš pravo sliko. mercator ima tako imenovane generične izdelke,ki so cenovno zelo ugodni,pa izdelkke pod svojo blagovno znamko in še mnogo drugih ugodnosti,da o mercator piki ne govorim in njeni prednosti, ter o 10%popustu v torek,je mercator dokazljivo boljši in kvalitetnejši od lidla in vseh ostalh trgovcev

Anonimni pravi ...

Bom vesel, če dokažeš s številkami. Jaz sem zase to naredil.

Anonimni pravi ...

če želite primerjavo cen,pojdite na merkatorjevo stran in poglejte primerjavo cen ter primerjate z vašim lidlom,pa vam bo vse jasno.primerjate redne cene ,ne pa nekje redne pri drugem pa v akciji.spašujem vas koliko slovenskih izdelkov ima lidl na prodajnih policah?zakaj jih nima? pa vendar ne mislite ,da našim dobaviteljem to prepovedujejo naši trgovci,amak zato ker za lidl niso konkurenčni,kajti lidl zahteva od naših dobaviteljev enako ali nižjo ceno kot jo dobijo naši trgovci čeprav posamezni trgovec vzame od našega dobavitelja tudi več kot 40%proizvodnje,medtem pa lidl stiska svoje dobavitelje v nemčiji in izkorišča svojo moč.če bi bil lidl družbeno odgovoren bi dal na polica tudi slovenske izdelke in se odrekel delu dobička v sloveniji ,vendar sla po dobičku je velika.vidite,zato se jaz ne prodam tujcu za 1cent.ko bo pa lidi imel v sloveniji na svojih policah vsaj 10%artiklov slovenskih in bodo naši dobavitelji lahko prodajali v njihovih trgovinah na tujem,bom tudi sam šel v njihove trgovine če bodo ugodni.to sem vam napisal zato, da vam prikažem realno sliko in da je napodlagi par izdelkov reči,da je naš trgovec 50% dražji zlo namerno in daleč od resnice. s tem končujem debato z vami in vam želim obilo lepih in ugodnih nakupov ,tudi pri vašem šokantno ugodnem trgovcu.

Anonimni pravi ...

Predstavljen je izračun cen za mojo košarico, točno tistega dne s točno tistimi artikli, ki sem jih nameraval kupiti. V akciji ali brez.

Ne posplošujem in v objavi ugotavljam in pozdravljam v skupnem boljšo kvaliteto Mercatorja ter na splošno trgovine s slovenskimi izdelki ter družbeno odgovornostjo.

Še enkrat - analizo sem naredil zase in ne dobivam nobenih dodatnih popustov za to kar sem napisal pri kateremkoli izmed trgovcev.

Marsikateri nakup drugih izdelkov bi se lahko obrnil v drugo smer.

Pa še to za konec: Črni Peter nima težav s kupovanjem slovenskih izdelkov, ki so s primerljivimi dražji do 20%. Ker si trenutno lahko to privošči.

Anonimni pravi ...

Povsem enak kapučino 3 v 1 od Jacobs stane (trajno nizka cena) v Mercatorju 3.19€, medtem ko ta izdelek stane (brez znižanja) v Lidlu 1.75€... Lahko še dodam, da sem zaposlev v Mercatorju in z največjim veseljem kupujem v Lidlu / Hoferju, ker prišparam!!! Denarja pa nimam veliko... ;)

Aja... kakih cen Fa šamponov in kaj takefa... rajši ne povem, ker bi s tem blatil Mercator... itak pa vsi veste, da je Mercator Najdražji sosed... žalostno a resnično... :)

Lp,
K

Anonimni pravi ...

glede na primerjavo, kjer je večina izdelkov blagovne znamke Mercator (kar je vsekakor slabše kakor original!) mislim, da je Lidl mogoče kvalitetno celo boljši
nekar ne mislite, da če hodite v Mercator, da ste bolj bogati...
poskusite enkrat paradižnik in jagode iz Maroka (Hofer) primerjajte jih z italijanskim iz Mercatorja!
poskusite enkrat Hofer čokolado,
poskusite, pivo, maslo, kmečko suho slama, zrezke, zmrznjene dobrote (ribe, zelenjavo, cmoke, zavitke, sladolede, džeme, rjavi sladkor, juhe, paštete, bio oljčno olje...)
so se pa primorali prilagoditi slovenskeu kupcu (recimo bučno olje v Avstriji prodajajo hladno stiskanega, ki je veliko bolj zdravo vendar nima tako polne in močne arome, v Sloveniji zako prodajajo že nekaj časa olje iz praženih semen!)
pa nekateri ne marajo lsadkih kumaric in še kake take finte obstajajo (recimo v Sloveniji se poje po socialistično največ nezdravega belega kruha, semenski kruh se prodaja kot polnozrnati, kar je velika napaka, pa svinjska ribica se prodajajo kotleti brez kosti, čeprav je prava svinjska ribica povsem nekaj drugega...
skratka precej smo še nerazgledani, starokopitni nepripravljeni na cenejše in bolj kvalitetne spremembe!
o slovenskih izdelkih samo še toliko
raziskava slovenskega medu in Hofer ter Lidl medu pokazala, da sta uvođena neporečna, medtem ko je kar nekaj medov slovenskih dobilo nizko oceno
pa še nekaj o slovenskih dobrih izdelkih
ko greš v Franciji v Provansi po polju zagledaš ljulko, zagledaš mak...
pri nas ne najdeš skoraj nič, ker je vse tako zelo poškropljeno (pesticidi, herbicidi....)
peljite se enkrat proti Litiji in takoj 10 metrov od ceste opazujte nasade zelenjave, ki pristanejo na ljubljanski eko in bio tržnici!

Anonimni pravi ...

lidel slaba postrežba ,tistega artikla ,ki ga imajo v reklami sploh ni.Če kličeš na njihov telefon te nagovarjajo 10 minut da se vrneš v trgovino,da imajo izdelek na paleti.PO pol ure ko dve trgovki prelagajo robo iz palete,ugotovijo da izdelka sploh ni. Groza po po 40 munutnem čakanju greš iz lidla z dovgin nategnjenim nosu.groza groza

Marketing Ad