maj 25, 2009

Izgubljene vrednote

Ugotavljam, da na tem kosu sveta vlada stanje permanentne tranzicije. Iz stare Jugoslavije smo tranzitirali v samostojno Slovenijo. Ko smo se navadili novega imena države, smo se znašli v obdobju tranzicije, kjer je kapitalizem zamenjal komunizem. Potem smo imeli čas tranzicijskega obdobja, kjer je prej družbeno postajalo zasebno. Vmes se je dogajalo še mnogo manjših tranzicij, kot je na primer zamenjava denarnih valut, obstajala so tranzicijska obdobja med različnimi vladami, ...

Preveč tranzicij v prekratkem času nedvomno vodi v izgubo vrednot. Ni časa za marketing enega stanja. Tito je imel 50 let časa, da je ponavljal besede delo, proletariat, mladi, bratsvo in enotnost, ne bojimo se nikogar in domovina. Po 50ih letih poslušanja enih in istih sloganov se večina ne more izogniti ponavljanju. Zato so mladi verjeli, da so pomembni. Zato so delavci verjetli, da so tovarne njihove. Zato so različni narodi lahko živeli skupaj. Zaradi tega je Jugoslavija veljala za ekonomsko in vojaško silo. Vsaj doma. Ljudje so vedeli kaj pomeni domovina in pripadnost domovini.

Zadnjih deset let smo nove ekonomiste poslušali o liberalnem in samouravnalnem trgu. O ponudbi in povpraševanju. Da je dobro kupovati in imeti čimveč. Materialnega. Tudi nepotrebnega. Skoraj smo se že privadili te retorike, ko začenjajo iz svetišča liberalizma prihajati drugačni signali. Bolj socialni in družbeno pravični. Bolj socialistični!? Ob osamostvojitvi smo poslušali zgodbice o samostojnosti, ki pa smo jo po nekaj letih vsaj delno izgubili s članstvom v EU. Prej smo radi povedali, da se je ves naš denar stekal v Beograd in da so potem drugi razpolagali z njim. In danes? Mar se denar ne steka v Bruselj, da potem drugi razpolagajo z njim?



Danes bi v drugačnih časih bil "Dan mladosti". Praznik vseh mladih. Zato je danes primeren trenutek, ko se lahko vprašam, kakšne vrednote sploh ostajajo mladim? V vakuumu med različnimi tranzicijskimi stanji so vrednote obsojanja vredne. Nikoli niso prave. Zato se jim je najenostavnejše odpovedati. Postati družbeno socialni ateist je opcija. Mogoče celo najboljša za ta čas. Ne pa za prihodnost.

Ni komentarjev:

Marketing Ad