marec 03, 2009

Moj mali vrtiček je premagal globalizacijo

Iz ozadja se krepi glas, ki pravi, da lahko pomagate domači ekonomiji s kupovanjem domačih izdelkov in s tem, da koristite storitve domačih ponudnikov. Celo v državi izumiteljici globalizacije in "vsega dobrega" državni aparat vzpodbuja zapravljanje za ameriške izdelke.



Malce nerodno je, ker ljudje ne vedo več, kaj sploh je ameriško podjetje in ameriški izdelek. Zaradi globalizacije so celo izdelki s slovnično pravilno angleščino izdelani nekje na drugem koncu sveta. Z nakupovanjem v Wal-Martu se financirajo kitajska podjetja, ki izdelke s pravilno angleščino proizvajajo. S trošenjem denarja za nafto se financirajo šejki, ki denar uporabljajo za asfaltiranje puščav. Z nakupom ameriške programske opreme se razveseljujejo indijske družine. Denar porabljen za nov avtomobil največkrat pristane v Nemčiji.

Ha? Kaj kupljenega v deželi "vsega dobrega" je sploh še narejenega v njej? Zahvaljujoč globalizaciji so gospodarsko najmočnejše države iz rok izpustile proizvodnjo. Prenehale so ustvarjati in to namesto njih sedaj počnejo drugi. Namesto s tekočimi trakovi so se tako ukvarjali s tekočimi računi, ki pa so v tej krizi obstali.

V zadnjem času je promet hrane med celinami upadel za 40 odstotkov. Mar to pomeni, da bomo namesto zlatih jabolk iz Portugalske prisiljeni jesti krastave bobovce? Namesto vina iz Čila piti domačo šmarnico? Namesto solate iz umetnih vrtov Nizozemske jedli regrat? Bomo namesto v trgovino odšli po zelenjavo na svoj vrt?

Bo kmalu zopet vse po starem? Kar ni nujno slabo... Ker se ne spomnim več, česa sem se v zadnjem času razveselil tako zelo, kot sem se v groznem socializmu razveselil uvožene kinderjajčke.

Izbira ni merilo sreče.

Ni komentarjev:

Marketing Ad