februar 24, 2009

Zlati čas je kritika sedanjosti

Zlati časi je izraz, ki definira čas v preteklosti. Izraza ne srečamo v stavkih, ki bi govorili o prihodnosti. Če dobro pomislim, so se v vseh meni znanih navedbah zlati časi že zgodili?! Fraza ne dopušča, da bi se zlati časi zgodili nekoč v prihodnosti. Niti ne dopušča, da bi se v prihodnosti vsaj ponovili. Kako zelo negativno. Nikoli ne bo bolje kot je bilo.

Govorenje o zlatih časih ne pomeni nič drugega kot kritiko sedanjosti. Ko se zdi, da gre vse, ampak res prav vse, v kurac. Ko se zdi, da vse, ampak res prav vse, razpada. Ko se sprašujemo ali je vse, ampak res prav vse, zgrajeno na napačnih temeljih. Ko zazmišljamo o tem, da bi bilo potrebno vse, ampak res prav vse, zamenjati ali spremeniti.

V času krize in vsesplošnega razočaranja nad nekoč trdnimi temelji kapitalizma lahko čedalje več posameznikov, družin, občin, držav in skupnosti držav govori o zlatih časih. Ki so bili, ko s(m)o še vejeli, da lahko poraba in potrošništvo rasteta neomejeno in s tem omogočita neomejen razvoj v neskončnost.

Rast se je ustavila in o zlatih časih so pričeli govoriti banke, tajkuni, nepremičninski agentje ter vlagatelji v delnice in vzajemne sklade. O zlatih časih bodo lahko govorili tudi odpuščene delavke in delavci. Skupaj s svojimi družinskimi člani bodo razglabljali o tem, kako lepo je bilo, ko je še živel Tito.

Žalostno je, da so za krizo krive ustanove, ki smo jim najbolj zaupali. Banke so vedno veljale za konzervativne in varne hiše. Tako kot države. Dolgo smo verjeli, da ni mogoče, da bi kakšna izmed bank bankrotirala. Dokler ni bankrotirala prva. Kako dolgo bomo še verjeli, da država ne more bankrotirati? Dokler ne bo bankrotirala prva? Kako varne bodo potem vaše/naše državne obveznice ali poroštva države?


Svet se trese in razpada. S kapitalskimi injekcijami se skuša rešiti kapitalizem pred kolapsom. S tiskanjem denarja si kapitalistične države pošiljajo še zadnje 'šuse'. Da bi trenutek trajal in da bi bile še nekaj časa na vrhu. 'High'. Bo kaj bolje, ko bo 'šus' popustil? Bo kaj drugače? Lahko z zadnjim 'šusom' narkoman postane kaj manj odvisen? Ali je potrebna streznitev ter prilagoditev popolnoma novim pravilom?

Streznitev. Voditelje in države bo bolela glava. Nekateri bodo vztrajali pri starem prepričanju in bodo na oltarju svojih ustav še vedno častili kapital in dobiček. Nekateri se bodo mogoče prilagodili novim razmeram in na oltar svojih ustav postavili kvaliteto življenja. Pa četudi bo to pomenilo, da bomo prenehali uvažati svetleče in lepo zapakirane artikle slabega okusa. Pa četudi bo to pomenilo, da se bomo morali zadovoljiti s tem kar imamo in znamo. Sami!

Ni komentarjev:

Marketing Ad