februar 11, 2009

Pahorja nismo dobesedno poslušali

Pravijo, da zrel človek nima potrebe ugajati prav vsem. Zadošča mu, da ga cenijo njegovi bližnji. Posebno pomembno je, da se tega zaveda človek na vodilnem položaju. Ti si vodilni človek Slovenije, najpomembnejši ta hip. Lahko bi pokazal svojo zrelost in politično modrost, če bi se tega zavedal. Tako pa ima Tvoje iskanje konsenza pri Janši (ob zanemarjanju mnenja svojih koalicijskih ministrov) prav nasprotni učinek. Janša in njegovi se Ti posmehujejo, smešiš se pred javnostjo, ob tem pa izgubljaš podporo vseh nas, ki smo Tvoji politični somišljeniki in nas družijo skupne liberalne in človeške vrednote.
Slavko Ziherl v odprtem pismu g. Pahorju.

Kaj če je g. Pahor najbolj pošten in s tem najbolj plehek predsednik vlade?

Pahor je v času, ko so se kuhali volilni golaži, razlagal, da bo njegova politika drugačna od politike, ki jo je vodila dotedanja vlada pod taktirko Janeza Janše. Da se bo posvetoval. Da bo vodil odprto politiko. Da bo vsem povedal vse in vedno vse poslušal. Da ne bo kadrovskih menjav. Govoril je o politiki konsenza in na volilnih shodih ponavljal, da bo z njim vse drugače.

Kot kaže, ga njegovi volilci in volilke nismo dobro poslušali. Njegovih besed nismo vzeli dobesedno, ampak smo jih v luči nasprotovanja dotedanji vladi, razumeli kot besede sprememb. Nismo se razumeli! Vsaj če je soditi po zadnjih dogodkih. Kar je velik presedens.

Njegova politika je zelo drugačna od politike Janeza Janše in prejšnje vlade. Na glavo postavlja celoten sistem. S spraševanjem in posvetovanjem z opozicijo ruši sistem državnega nadzora. Požiga državni zbor, kot je dejal g. Golobič. K sreči Janša ne sodeluje z njim in igra igro opozicijskega voditelja, kar tudi je. Da se ne bi zameril evrobirokratom nastavlja svoje ličnice in luknjice domači opoziciji. In jih faše. V ličnice in luknjice.

Novinarjem rad govori, da se rad posvetuje. Z opozicijo in drugo, nasprotno stranjo. Medtem njegovi koalicijski kolegi ostajajo brez informacij in se upravičeno jezijo, ker izvejo zadnji in največkrat s strani novinarjev. Z vlaganjem napora v nekompatibilno opozicijo izgublja dobro in kompatibilno koalicijo. V enem trenutku ga bodo imeli dovolj. Takrat bo ostal brez njih. In verjemite, da tudi brez opozicije.

O kadrovskih menjavah se v času te vlade ne govori veliko. Ker jih ni. Tu in tam je slišati kakšnega ministra, da bi lahko naredil več in bolje, če bi lahko na odgovorna mesta nastavil nov, svež in neobremenjen kader. Tako nam državo, razen na nivoju ministrov, še vedno vodijo isti ljudje na isti način, kot so to počeli v prejšnji vladi s katero nismo bili zadovoljni. Minister jih niti odstaviti ne more, saj to ne odgovarjalo politiki g. Pahorja. Slabo za ministre, slabo za državo.

Kako naj bomo sedaj jezni na g. Pahorja, ki uresničuje natanko to, kar je napovedoval? Mi naivneži pa smo mislili, da so njegove besede le metafora za drugačno politiko. In ga zaradi tega tudi volili.

Ne kritiziram SD, ki je dobra stranka, katera temelji na dobrih načelih. Kritiziram populistično politiko g. Pahorja, ki obvlada nekaj retoričnih fraz in nas z njimi počasi že dolgočasi. Ne dvomim v njegovo dobro voljo in dobre namene. Ampak v kriznih časih tudi podjetja najamejo krizne managerje. Mislim, da Slovenije v teh kriznih časih ne vodi prava oseba ali pa ta oseba še ni spoznala kakšna kriza je v Sloveniji. Moralna, parlamentarna in gospodarska.

Če kdaj, potrebujemo prav v tej situaciji pogumne ljudi, ki bodo ukrepali. In ne govorili.

Ni komentarjev:

Marketing Ad