april 07, 2008

Dajte Kitajcem mir in olimpijske igre



Olimpijske igre so se aktivistom pričele že pred samimi olimpijskimi igrami. Kraljica aktivističnih športov se imenuje tek za olimpijsko baklo v kombinaciji s poskusom ugasniti olimpijski ogenj, predno te pretepejo varnostniki in policisti. Vsi to počnejo. Predvsem v državah, ki si jemljejo pravico biti vsevedne in soditi drugim.

Se na Kitajskem res dogajajo takšne hude kršitve, ali gre le za drugačen notranji red in organizacijo? Morebiti aktiviste in protestnike jezi, ker jim ne morejo prodajati istega sranja in demokracije kot drugim, bolj prijaznim državam, v katerih sicer preseljujejo cigane in brišejo sezname prebivalcev. Ampak to očitno nikogar ne moti.

Že spisek držav, ki so v preteklih letih gostile olimpijske igre je nenavaden. Mar je Rusija zgled demokracije? So ZDA res tako čiste? Mar Koreja nima kakšnega madeža? Je Baskom v Španiji res tako lepo? Mar ZDA samo diplomatsko osvajajo države? Mar niso Avstralci šele sedaj priznali domorodcev?

1980 - Moscow, U.S.S.R. (now Russia)
1984 - Los Angeles, United States
1988 - Seoul, South Korea
1992 - Barcelona, Spain
1996 - Atlanta, United States
2000 - Sydney, Australia

Hec ne? Olimpijska plamenica bi morala že velikokrat ugasniti. Pa ni! Pustite jo tudi tokrat na miru, saj predstavlja šport, športnice in športnike. Ne predstavlja politike ali režima. Ne govori o demokraciji. In če smo že pri tem - ne dvomim, da bodo to najbolje pripravljene olimpijske igre v zgodovini. Naj se prične šport!

Ni komentarjev:

Marketing Ad