december 07, 2009

Ponesrečeni agentje






Zgodovinski dnevi v Sloveniji se presenetljivo kar vrstijo.

V zadnjem času smo bili najprej deležni zgodovinsko pomembenega in deloma tajenega dogovora s Hrvaško, ki še ne ureja ničesar. Nato je bila zgodovinska uvrstitev slovenskih fuzbalerjev na svetovno prvenstvo. Od včeraj imamo novo zgodovinsko pravljico - Evropa nam je dodelila eno izmed agencij. Vmes se je zgodil še zgodovinsko pomemben posel - napeljava plinskih cevi po Sloveniji.

Uporabljati besedo zgodovinsko ob za zgodovino minornih dogodkih je neetično in nemoralno. Sploh če se beseda uporablja za prikrivanje realnih težav.
ČrniPeter za crnipeter.blogspot.com

Kako zgodovinska je, po vajino, moji dragi bralki, odločitev Evrope, da nam dodeli sedež ene izmed 35 agencij? Upoštevajte dejstva - Slovenija nameni za Evropo in evrobirokrate več denarja, kot nam ga Evropa vrne. Koliko šteje uspeh 1 agencije, ko Evropa razpolaga kar s 35 agencijami ter samo 27 državami članicami? Kako veseli smo lahko, da smo v izjemno trdem in napornem boju, v katerem je moral celo naš Pahorček zavrteti nekaj telefonskih številk (iz Ruplovega imenika?), premagali državi favoritki - Slovaško in Romunijo? Da bo mera polna, pa mediji in izjave evrobirokratov omenjajo le Ljubljano. Ljubljana je dobila agencijo. Ljubljana je premagala Bukarešto in Bratislavo. Ne Slovenija. Ljubljana! In nenazadnje - zopet je šlo za navadno kupčijo. V zameno za agencijo smo glas za sedež satelitskega sistema Galileo prodali drugi Državi.


Vse preveč me zgodba asocira na agencijo za traženje rude i gubljenje vremena iz stripa Alan Ford.

Naj prosim Pahor razloži zgodovinski pomen te zgodbe kateremu izmed 100.000 brezposelnih. Ali kateremu izmed 200.000 zaposlenih v Sloveniji, ki živijo pod ali na pragu revščine. Beseda je vsak dan manj vredna!


Ni komentarjev:

Marketing Ad