junij 24, 2009

Polnoletna samostojnost

Jutri bo samostojnost postala polnoletna.

Samostojnost.
Mnogokrat smo bili premalo pozorni in preveč neodločni v obrambi temeljnih družbenih vrednot, kot so odgovornost, skrb za skupno dobro in domoljubje.
Danilo Türk
Predsednik 'samostojne' in polnoletne državice Slovenije

Ljudje v črnih oblekah so se že večer pred polnoletnostjo samostojnosti nastavljali kameram in kombinirali že slišane besede in stavke sklavnih govorcev. Stavke, ki so bili skladni z današnjim vremenom - neprepričljivi in hladni. So pa prehiteli borce vojne za Slovenijo, ki bodo na račun prišli šele jutri. Ob šanku bodo razpravljali o borčevskem dodatku k pokojnini in drugih nepomemnostih. Špricerji bodo argumenti uniformiranemu prepričevanju prepričanih.

Retorika predsednika 'samostojne' Slovenije je retorika polpretekle zgodovine. Bratstvo in edinstvo. Širša in ožja domovina. Solidarnost. Že izrabljene besede je nadomestil z novimi. Kot, da se želi vrniti nazaj. Kot, da smo danes na točki, ki se je že zgodila.

Pravo samostojnost smo izgubili s priključitvijo evropski uniji. Na žalost je samostojna Slovenija trajala le 13 let. In to v času med Beogradom in Brusljem. Ali lahko ob polnoletnosti sploh še govorimo o samostojnosti, če nam ceno vinjet dirigirajo evrobirokrati iz Bruslja?

Polnoletnost.
Polnoletnost je zakonsko merilo za zrelost in odgovornost. Takrat naj bi človek sam vedel, kaj je prav in kaj je narobe. Da je narobe lagati, krasti in ustanavljati fantomska podjetja. Da ima vsak človek sicer pravico lagati, krasti in ustanavljati fantomska podjetja ob tem, da se zaveda, da je odgovoren za posledice svojih laži, kraj in davčnih utaj. Da bo za to kaznovan z zaporom na Povšetovi in ne več s hišnim priporom.
Ali ob samostojnosti sploh govorimo o polnoletnosti? V državi, kjer manjka etičnih načel in družbene odgovornosti je samostojnost samo še en zapisan odstavek še enega prepisanega zakona. Ki ga pri nas tako nihče ne spoštuje.

Na moji mizi jutri ne bo potice.

2 komentarja:

Luka Fanlok pravi ...

Isto je ko prej ,... vsaj meni

Eva pravi ...

Bravo.

Marketing Ad