april 30, 2007

Praznik - brez zajebancije

Prazniki naj bi po definiciji veljali za dneve zabave in dneve, ko se človek lahko spočije. Pa res?

Je zabavna in sproščujoča peka potice? Rezanje šunke in umivanje oken dan pred praznikom? Generalno čiščenje stanovanja za druženje z "žlahto"? Čakati v nepreglednih vrstah pred blagajno? So zabavni obiski maš, žegnanj, polnočnic ter ostalih za cerkvo profitabilnih "eventov"? Je barvanje jajčk užitek, ali še ena stvar, ki jo moramo narediti na točno določen dan? Ima prižiganje svečk ob določenem dnevu pravo vsebino? Je zabavno čakanje v cvetličarnah zaradi ljubega miru doma? Ali kupovanje plišastih srčkov, ki končajo prekriti v prahu in v kakšni plastični vrečki na podstrešju? Je zabavno prekomerno hranjenje samo zaradi tega, da se ne bi zamerili kakšnemu sorodniku?

Potem se obremenjujemo in si iščemo zabavo ter potovanja za novo leto. Ker to pričakuje naša okolica. Potem se obremenjujemo z nakupovanjem daril. Katera so v večini tako v naprej dogovorjena in niti spominjajo ne na presenečenje. Tista darila, ki pa jih lahko označimo kot presenečenja so pa - na žalost - velikokrat tudi negativna presenečenja. Potem se obremenjujemo s tem kaj bomo oblekli, da bomo na pokopališču izgledali urejeni. In kdo bo kam šel. In s kom bomo kam šli.


Med vsemi temi prazniki izstopa 1. maj. Zato ker edini ustreza definiciji praznika - dan za zabavo in oseben užitek. Lahko si doma. Oblečen v razvlečeni trenerki. Sorodnikov ni potrebno obiskovati. In sorodniki ponavadi ne obiskujejo. Na razpolago je več dogodkov in prireditev. Katerih se ni potrebno udeležiti. Dovoljeno in celo zaželjeno je, da se ob tem prazniku zapelješ v kraj brez sakralnih in drugih obrednih objektov. Ni govorov in dolgočasnih televizijskih prenosov proslav.

Res dober praznik.

Zbudi me za prvi maj
(Mi2)
bosa sva ležala
gola pozabila na mraz
al se še spomniš lučk
ujetih v kito tvojih las
preden vzel naju je čas

zbudi me za praznik
kot si me zbujala takrat
ko prvi maj je vel
v zelenju regratovih trat

Ni komentarjev:

Marketing Ad