november 22, 2008

Balastna delovna mesta pred in po recesiji

V časih, ko so bili ekonomski kazalci obratnosorazmerni današnjim, so velika in borzno bogata podjetja izumljala balastna delovna mesta ter bogato plačevala akademske svetovalce v dobri veri, da bodo zaposleni na teh mestih prinesli vodilnim več miru, svetovalci pa naredili vtis, da za podjetje skrbijo najboljši in najbolj izobraženi.

Časi so se ekspresno spremenili. Pripravljen ni bil nihče. Delavci nove čase že čutijo in vodstva jih neprestano opozarjajo na nove, seveda slabše, razmere v svetu. Vodstva odpuščajo. Koga? Govori se o odpušanju delavcev. Ne vem, ali so pod to besedo zajeti tudi ljudje na vodilnih delovnih mestih? Je bil zaradi gospodarsko finančne krize že odpuščen kakšen svetovalec, ki je to postal po politični liniji? Kakšen vodilni delavec?

Težji ko bodo časi, težje bo prepričati podjetja, da bodo zaposlovala magistre in doktorje z veliko znanja in izkušnjami. Ker veliko stanejo. Svetovalce z izkušnjami. Tudi ti veliko stanejo in si jih je težko privoščiti. Verjetno bodo korist zopet našli šarlatani z zvenečimi imeni ter teoretičnimi podlagami. Ljudje brez izkušenj, ki si želijo redno službo ter so mojstri v izogibanju odgovornosti.

Težko bo tudi filozofom, sociologom in umetnikom. Edino dobri kšefrarji krize ne bodo občutili. V to sem prepričan.

Ni komentarjev:

Marketing Ad